VEELGESTELDE VRAGEN

Vragen? Die zullen er wellicht zijn. Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen als het gaat om de hallencompetities. Klik op een van de categorieën om direct naar het onderwerp van jouw keuze te gaan. Kijk gerust per thema of jouw vraag ertussen staat. Heb je toch nog andere vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel ons direct. Wij helpen je graag verder!

De regels worden vastgesteld door de KNVB en zijn in dit Handboek Competitie Futsal terug te vinden. De regels die de KNVB hanteert zijn in lijn met de regels van de FIFA.

VOLGENS WELKE REGELS WORDT DE HALLENCOMPETITIE GESPEELD?

Een groot voordeel van de hallencompetitie is dat deze voorziet in structuur: teams spelen op een vaste avond en in een vaste sporthal. Spelen op een vaste avond betekent dat je er misschien vaker bij kunt zijn dan wanneer die avond nog weleens wisselt. Je kunt je agenda immers voor een heel seizoen blokken. En de vaste sporthal brengt de gemiddelde reistijd omlaag, omdat je niet meer naar andere gemeenten hoeft te rijden.

WAT ZIJN DE VOORDELEN?

Vanaf acht teams is het mogelijk om een hallencompetitie te organiseren. Dat kan binnen een bestaande futsalcompetitie zijn of binnen een nieuw op te richten competitie. Een bij de KNVB aangesloten vereniging is verder een vereiste, waar de leden kunnen worden ingeschreven. Tot slot wordt er gezocht naar een geschikte sporthal.

HOE START JE?

Bij de KNVB Hallencompetitie wordt er gespeeld op een vaste avond, in een vaste sporthal. Daardoor spreken we van een 'hallencompetitie'. Dit wijkt af van de reguliere futsalcompetitie, waarbij teams doorgaans thuis- en uitwedstrijden spelen in wisselende sporthallen. Daarnaast is er ruimte voor maatwerk, bijvoorbeeld bij de poule-indeling en het wedstrijdschema.

WAT IS EEN HALLENCOMPETITIE?

1

ALGEMENE INFORMATIE

Teams kunnen zich terugtrekken, maar afhankelijk van de timing kunnen er administratieve kosten in rekening worden gebracht. Voor de voorwaarden verwijzen we door naar het Handboek Competitie Futsal. 

KUNNEN TEAMS ZICH TERUGTREKKEN NA INSCHRIJVING? WAT ZIJN DE CONSEQUENTIES?

De kosten van een hallencompetitie variëren. Het grootste deel van de kosten bestaat uit zaalhuur. Huurt de vereniging zelf de zaal in of regelt de KNVB dit? Dat kan bijvoorbeeld verschil maken in de kosten. Daarnaast betaal je een bedrag voor de competitie-inschrijving, KNVB-contributie per lid en de abonnementskosten voor Sportlink (administratie).

WAT ZIJN DE KOSTEN VAN EEN HALLENCOMPETITIE?

Om mee te doen aan een KNVB Hallencompetitie moet je team zijn aangesloten bij een vereniging. Iedere speler moet ook als futsalspeler geregistreerd staan. Zijn jullie nog niet aangesloten bij een vereniging? Dan kun je zelf een futsalvereniging oprichten of een futsaltak starten binnen een bestaande veldvoetbalvereniging. Meer weten? Zo pak je dat aan.

WIJ ZIJN GEEN LID VAN EEN VERENIGING. HOE DOEN WE DAN MEE?

Informeer gerust bij ons of er in de buurt van waar je woont een hallencompetitie wordt georganiseerd. Mocht dat het geval zijn dan kunnen we jouw met de betrokken vereniging in contact brengen.

KUNNEN INDIVIDUELE SPELERS ZICH OOK AANMELDEN?

De competitie kan op een flexibel moment gedurende het seizoen starten.
Wel moet er rekening gehouden worden met een aanlooptijd van 4 maanden vanaf het moment dat er contact wordt opgenomen met de KNVB.

WANNEER START EEN HALLENCOMPETITIE?

De competitie moet minimaal bestaan uit acht teams. 

BIJ HOEVEEL TEAMS KUN JE STARTEN?

2

ORGANISATIE & INSCHRIJVING

Een gastspeler moet lid zijn van de vereniging om mee te kunnen spelen. Wanneer iemand echter uitkomt in een andere hallencompetitie, KNVB-competitie of géén KNVB-lid is, mag deze speler niet meedoen.

IS HET MOGELIJK OM EEN GASTSPELER IN TE SCHAKELEN VOOR EEN WEDSTRIJD?

Op dit moment organiseert de KNVB-hallencompetities voor senioren. Leden vanaf 15 jaar kunnen deelnemen aan de competitie. Binnen een hallencompetitie kan, afhankelijk van het aantal teams, gewerkt worden met verschillende niveaus.

BESTAAN ER LEEFTIJDS- OF NIVEAUCATEGORIEËN?

Het speelschema en de competitie-indeling worden in nauwgezet overleg met de betrokkenen bepaald op basis van wensen van het team en de beschikbaarheid van de sporthal.

HOE BEPAALT DE KNVB HET SPEELSCHEMA EN DE COMPETITIE-INDELING?

De speeldagen en tijden worden bepaald op basis van de beschikbaarheid van sporthal en de voorkeuren van de deelnemende teams.

WAT ZIJN DE SPEELDAGEN EN TIJDEN?

3

COMPETITIE & SPEELSCHEMA

Wanneer een coach zich verder wil ontwikkelen kan dat via de opleiding Futsalcoach 1 van de KNVB. Meer weten? Klik hier. 

HOE KUNNEN WIJ ALS VERENIGING/ORGANISATIE FUTSAL COACHES OPLEIDEN?

De KNVB biedt de opleiding Verenigingsscheidsrechter Futsal aan. Deze opleiding bestaat uit twee bijeenkomsten á 3 uur. Het is nu mogelijk om deze opleiding kosteloos te volgen. Dit kan via het Lokaal Sportakkoord. Meer weten? Klik hier.

HOE KUNNEN WIJ ALS VERENIGING FUTSALSCHEIDSRECHTERS OPLEIDEN?

Het is wenselijk om voor iedere wedstrijd een scheidsrechter aan te stellen, maar daarvoor is de vereniging zelf verantwoordelijk. De hallencompetitie valt onder de B-categorie en enkel binnen de A-categorie stelt de KNVB een scheidsrechter aan.

WORDT ER MET EEN SCHEIDSRECHTER GESPEELD?

4

SCHEIDSRECHTERS & COACHES

Mocht jouw futsalcompetitie met uitdagingen kampen dan kun je het bestuur adviseren contact op te nemen met de KNVB voor een gesprek. Er wordt graag meegedacht in oplossingen.

Wil je direct contact opnemen met onze collega Marc Krüger (futsal ontwikkelaar)? Dat kan via hier.

MET WIE KAN IK CONTACT OPNEMEN VOOR EEN GESPREK?

5

HULP & ONDERSTEUNING

Vragen? Die zullen er wellicht zijn. Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen als het gaat om de hallencompetities. Klik op een van de categorieën om direct naar het onderwerp van jouw keuze te gaan. Kijk gerust per thema of jouw vraag ertussen staat. Heb je toch nog andere vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel ons direct. Wij helpen je graag verder!

HULP

& Ondersteuning

5

SCHEIDSRECHTERS & COACHES

4

COMPETITIE
& SPEELSCHEMA

3

ORGANISATIE

& INSCHRIJVING

2

ALGEMENE
INFORMATIE

1

VEELGESTELDE VRAGEN

ALGEMENE INFORMATIE

1

ORGANISATIE & INSCHRIJVING

2

COMPETITIE & SPEELSCHEMA

3

SCHEIDS-RECHTERS & COACHES

4

HULP & ONDERSTEUNING

5